Table online
Joaca Table online
Table online din Romania
gammon-tips

Articole

   

Parteneri

 
 
 

Originea jocului de table

Pentru a înţelege jocul de table, este important sa învăţam câte ceva despre istoria acestui cel mai vechi joc de indemanare. Table este cel mai vechi joc cunoscut, înregistrat în istoria omenirii. Este unanim acceptat astăzi că originile jocul se întorc la Mesopotamia antica. Table a fost jucat, folosind un bord din lemn, pentru puluri s-a folosit piatră, iar zarurile au fost facute din diverse materiale antice.

Pe parcursul istoriei table a fost perceput ca un joc al nobilimii, al clasei superioare. Arheologi au descoperit multe artifacte care sustin popularitatea jocului in randul aristocratilor din Roma, Grecia, Persia. Cei mai mulţi istorici cred că numele de "Table" provine de la cele două cuvinte în engleză: "Bac gamen" insemnand "Back Game". Englezul Edmond Hoyle a fost primul care a publicat un set de regulti privind acest joc. Acesta a constribuit mult la raspandirea jocului si in tarile europene. In aceeasi perioada au aparut si variatii ale jocului "Tric-Trac" in Franceza si "Puff" in Germana, bazandu-se pe regurile lui Hoyle. Regurile au ramas neschimbate pana in anul 1931 , cand acestea au fost revizuite si sunt cele pe care le folosim si astazi.

Astazi se cunosc multe variatii ale jocului, toatye folosesc acelas numar de puluri si acelasi bord: varianta greaca "Plakot", varianta araba "Jioul", cel care poate fi jucat de mai multi jucatori "Chouette", "Sixy-Acey", ."Kotra", "Tabard" si "Acey-Deucey".

Jocul de table

Se joaca de doi jucatori pe un bord cu 24 de triunghiuri., numite puncte. Triunghiurile sunt grupate cu cate 6, in 4 cadre, culorile triunghiurilor alterneaza pentru a usura numartul miscarilor. Scopul jocului este ca fiecare jucator sa-si mute pulurile in cadrul sau si apoi sa le scoate de pe bord. Primul jucator care va reusi sa-si scoate toate pulurile de pe bord va fi cel care castiga jocul.

Jocul incepe prin aruncarea unui zar de catre fiecare jucator. Cel care arunca un numar mai mare incepe jocul. Daca se arunca acelasi numar, se repeta pana cand numerele difera. Jucatorul cu numarul mai mare isi muta pulurile in functie de numarul aratat de ambele zaruri.

Regurile referitoare la mutari sunt:

  1. Un singur pul poate fi mutat numai pe un punct deschis,
  2. Numere de pe zaruri indica miscarea care poate fi facuta de jucatori. Fiecare numar de pe zaruri este o miscare. De exemplu daca un jucator arunca 4 si 2, el poate muta un pul - 4 spatii - , intr-un punct vacant, iar un alt pul – 2 spatii – tot intr-un punct vacant, sau poate muta un singur pul pe 6 spatii
  3. Jucatorul care arunca un dublu, isi muta pulurile de doua ori respectand numarul de pe zaruri.
Odata ce toate pulurile sunt mutate in cadrul "casa" al jucatorului acesta poate sa inceapa sa le scoata de pe bord. Cel care reuseste mai repede sa-si scoata pulurile de pe table castiga!
gammon-tips